За селото!

Село Делчево се намира в Южен Пирин на 8км. от град Гоце Делчев. Селото е разположено амфитеатрално по склона на планината, за да събира слънчевите лъчи.

с.Делчево с.Делчево с.Делчево

26 от къщите са паметници на културата строени в архитектурен стил характерен за българското възраждане. В селото цари уникална идилична атмосфера, която излъчва мир и спокойствие.

В Делчево имате чувството, че се връщате назад във времето, оставяйки зад себе си ежедневния стрес на модерния живот. Чист въздух, красиви панорамни гледки, девствени гори и планини са вплетени заедно, за да Ви отведат назад към Вашия вътрешен извор на живот. Криволичещите калдъръмени улички се вият из селото и с всяка измината крачка посетителят придобива нова, уникална перспектива.

Селото има много благоприятен микроклимат - мека зима и топло и прохладно лято, което го прави идеално място за отдих и възстановяване.

Традиции и обичаи

  • Трифонов ден

Ако харесвате автентичния български фолклор трябва да посетите с. Делчево на Трифон Зарезан. Освен ритуалното зарязване на лозята и обилната почерпка с вино, на този ден можете да станете свидетели на уникално пресъздаване на автентична българска сватба. Всички заедно празнуват с кръшни хора на площада и в събитието участват над 150 човека облечени в традиционни носии. За любителите на виното има дегустация на местни вина.

Еньов ден в с.Делчево Еньов ден в с.Делчево Еньов ден в с.Делчево Еньов ден в с.Делчево
  • Еньов ден

Това е тридневен международен етно-фестивал, който се провежда всяко лято в Делчево - истински празник за душата и наслада за сетивата. Представители на фолк и етно-групи от различни страни гостуват на селото, за да отпразнуват заедно най-дългия ден в годината. Любителите на танца, музиката и купона ще се веселят до насита. Можете да се присъедините към тайнството на груповото посрещане на изгрева на слънцето и брането на билки за здраве.